Å lytte – veien til suksess

Hva vil det egentlig si å lytte?

Å høre er en ting. Men det å virkelig lytte, er noe helt annet. Det er faktisk noe av det viktigste du kan lære deg!

Du hører hva hun/han sier – men lytter du egentlig? Det er nemlig to helt forskjellige ting. Hvis du bare hører hva hun/han sier, går du nemlig glipp av veldig mye tilleggsinformasjon.
For det er når du virkelig tar deg tid til å lytte, stopper opp og stenger ute alle andre lyder, at du klarer å fange opp tilleggsinformasjonen, det skjulte budskapet, som blir formidlet og som ligger gjemt bakenfor ordene som blir sagt.

Menn på kafè som snakker sammen.

Det som faktisk skjer når du virkelig lytter, er at du åpner opp døren inn til ditt hjerte. Det føles ut som om alt annet opphører i øyeblikket og du er hundre prosent til stede med hele deg i samtalen. Det gjør at du klarer å fange opp disse trådene med informasjon som personen du har en dialog med sender ut, selv om han/hun ikke sier det med ord. På samme måte vil du lettere klare å fange opp budskapene fra ditt indre, når du er i en dialog med deg selv og ditt indre.

Og akkurat dette er verdifullt for deg, for her får du informasjon som du kan handle på. Det kan for eksempel være at du får inn hva den andre personen virkelig står i eller prøver å si deg, men som han/hun ikke sier noe om. Det kan også være at du fra ditt indre får beskjed om hva som er neste rette steg i forhold til en relasjon, økonomi, jobb, reise m.m for deg. Så å lære seg å virkelig lytte, har stor verdi for deg og din utvikling.

Når du snakker, gjentar du bare det du allerede vet. Men hvis du lytter, kan du lære noe nytt.

God lytting er nøkkelen til suksess, for her ligger kilden til ny innsikt og nye ideer. Jo bedre du er til å lytte, desto bedre blir du til å ta beslutninger, både privat og i jobbsammenheng.

Om du er en god lytter, er det også lettere for deg å fange opp om personen du snakker med virkelig lytter til det du sier. Om han/hun er oppriktig interessert i det du har å fortelle. Hvor god du er til å lytte, har innvirkning på alle relasjonene dine. For enten du er bevisst det eller ei, så er det veldig tydelig for omverdenen om du lytter eller bare hører etter.

Vi er oppdratt til å snakke og handle, mer enn å lytte. Det gjør at mange sliter med å finne sin vei. For hvordan skal vi klare å finne denne veien, når vi ikke har lært oss å lytte? Klarer vi ikke å lytte til andre, klarer vi heller ikke å lytte til oss selv eller visa versa.

Kunsten å lytte er noe som blir vanskeligere og vanskeligere for oss. Vår moderne livsstil legger rett og slett ikke til rette for det. Vi har lite tid og er hele tiden på farta mot noe. Samtidig som kravene og forventningene til å prestere og levere øker. Når vi opplever å ha mangel på tid, er det vanskelig å bli en god lytter. Å være en god lytter krever at du tar deg tid, bruker alle sansene og er tilstede i øyeblikket.

Å lære å lytte til seg selv.

Skal du bli en god lytter i samtale med andre, er det viktig at du også starter med å lytte til deg selv.

Sitt i stillhet hver dag. Lukk øynene og bare lytt til lydene rundt deg. La tankene bare vandre uten at du styrer dem. Etter en stund stiller du et spørsmål til hjertet ditt. Forvent svar. Det kommer ofte umiddelbart og noen ganger før du er ferdig å stille spørsmålet. Det kommer som en tanke, følelse eller en svak indre stemme. Det er ikke sikkert du klarer å fange opp dette til å begynne med, spesielt ikke om du har mye stress, støy eller uro i kroppen. Fortsett med øvelsen. Den vil hjelpe deg til å stilne stresset, støyen og uroen i kroppen og hjelpe deg til å heve frekvensen så du lettere kan høre budskapet.

Hvordan bli en god lytter i dialog med andre?

For det første er det viktig at du bestemmer deg for at dette er et viktig aspekt i livet ditt. Hvis du ikke bestemmer deg for dette, vil du ikke lykkes. For det vil kreve trening og tålmodighet for å lykkes med å bli en god lytter.

Se om du kan fange opp tilleggsinformasjon og still spørsmål ut fra det du får opp.

Senk tempoet. Ta deg tid. Dette er en forutsetning for å få det til. Tren på å ha din fulle bevissthet og oppmerksomhet mot den du snakker med. Steng ute alt annet, også støyen i hodet i form av tanker som surrer i ett.

Vær stille. Stillhet oppmuntrer den andre til å snakke. Så tren deg på å være stille, spesielt om du er en som liker å ha ordet.

Tren deg på å endre dine samtalemønster hver dag. Start med å virkelig lytte til en annen person minst en gang for dag. Etter hvert vil du oppdage at du klarer det flere ganger daglig.

Det er bare når du legger øret til bakken, du vil høre hvilke historier jorden rommer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen