Tilgivelse

Å tilgi seg selv og andre

Å tilgi seg selv eller et annet menneske for den urett som er blitt gjort, er ikke alltid så lett. Men det er viktig for å kunne klare å gi slipp på følelser som hat, intoleranse og kritikk. Det som skjer når du oppriktig tilgir deg selv og andre er at du ikke lenger vil kjenne på følelser som hat, intoleranse og kritikk. For når du tilgir blir du også tilgitt. I loven om tilgivelse står det at ingen kan bli tilgitt, uten at en også er villig til å tilgi.

Men hva vil det si å tilgi?

Hva gjør en når en skal tilgi seg selv og andre? Det jeg har erfart og lært når det gjelder tilgivelse, er at det ofte henger sammen det å tilgi seg selv og andre.
Opp gjennom livet så erfarer mange å komme i situasjoner som en opplever som vonde og som en trenger å ta tak i fordi det preger dagene i stor grad. Da er tilgivelse en av de nøklene som kan sette disse følelsene fri og som kan hjelpe deg til å få bedre og sunnere dager. Men det er ikke alltid så lett når en står midt opp i det. Ofte begår vi de samme feilene gang på gang, fordi vi ikke har lært. Men dette løser ikke opp i de vonde følelsene, det bare forsterker dem. Hvis du ikke klarer å tilgi, vil du kunne utvikle følelser som f.eks bitterhet og hat som etterhvert kan sette seg som sykdommer i kroppen din.

image

Jeg har tidligere opplevd over lang tid å bli tråkket på av flere menneske. Dette var en av mine livslekser som jeg skulle bryte og komme meg ut av. Det har jeg klart i dag. Nå opplever jeg at flere av mine kunder kommer til meg med den samme problematikken som jeg var i tidligere. Og jeg er veldig glad for å kunne hjelpe dem. Jeg valgte å bryte med disse menneskene, men det trenger ikke andre nødvendigvis å gjøre. Det er mange veier til samme mål.

Tilgivelse er nøkkelen du trenger for å sette deg selv fri

Her er hva jeg gjorde med min situasjon.

Det første jeg gjorde når jeg var sterk nok, var å bryte med disse menneskene som ville meg vondt. De var jo i livet mitt for å skape vanskeligheter for at jeg skulle lære meg selv bedre å kjenne og sette grense for hva jeg aksepterte og ikke aksepterte. Jeg lærte at ingen andre enn meg selv skal kunne definere hvem jeg er! Og i dag er det ingen som klarer å fortelle meg noe annet. Så det har jo kommet mye godt ut av det, til tross for at det var veldig vondt når jeg stod med begge bena plantet godt i det. I tiden etter at jeg gikk ut av de vonde situasjonene, opplevde jeg å kjenne på stort sinne, frustrasjon og redsel. Og jeg ønsket virkelig hver og en av dem som hadde påført meg denne smerten, dit pepperen gror og det som verre var. Jeg opplevde det så urettferdig og det preget dagene mine en tid etterpå. Jeg skjønte etterhvert at jeg måtte gjøre noe for å ikke gå rundt å være så lei og sint meg for alt som hadde skjedd. Det dro ned kvaliteten på dagene mine!

Det var da jeg ble guidet til å tilgi hver og en av dem og ikke minst meg selv. Jeg ble rådet av mine guider til å tilgi meg selv først. Jeg måtte tilgi meg selv for at jeg hadde tillatt andre å tråkke på meg. Det var ikke lett, men nødvendig. Jeg ble guidet til å sette av ca 20 minutter 2-3 ganger i uken en periode. I denne tiden som jeg kalte for «min tid», satte jeg meg ned å mediterte og tok frem minner fra de mange situasjonene. Jeg valgte å se på situasjonen som dukket opp i minnet og inntok et fugleperspektiv, det vil si at jeg ikke gikk inn følelsesmessig i situasjonen, men så på det «utenfra». Da var det lettere å se på meg selv, hvorfor jeg hadde handlet som jeg hadde gjort og klarte å sende lys og kjærlighet til meg selv og de andre involverte. Jeg opplevde at samtidig som jeg tilga meg selv, så tilga jeg også andre. Ikke bare satte jeg meg selv fri, men jeg satte også andre fri. Etterhvert så så jeg meningen bak det som hadde skjedd, og der og da healet jeg også fortiden raskt. Dette førte til at dagene mine endret seg til å bli lysere og lettere, og menneskene jeg nå møtte var annerledes enn dem jeg hadde møtt tidligere. Jeg stod opp for meg selv, satte grense. Leksen var lært, jeg hadde tilgitt meg selv og andre, og gaven jeg fikk var en hverdag med mye større harmoni og lykke. I tillegg var jeg stolt over meg selv, hva jeg hadde lært og de endringene i livet jeg hadde tatt.

Mange klarer ikke å tilgi til å begynne med, fordi tankene og følelsene er fokusert på hevn og overlevelse. Men jeg vil oppfordre hver og en som sliter med vonde opplevelser om å gi slipp på de følelsene. Gå inn å tilgi deg selv først, så kommer det andre av seg selv etter hvert. Og du gjør dette først og fremst for din egen del, ikke for andres del.

Forgiveness
Anyone can hold a grudge, but it takes a person with character to forgive.
When you forgive, you release yourself from a painful burden.
Forgiveness doesn’t mean what happened was OK,
and it dosen’t mean that person should
still be welcome in your life.
It just means you have made peace
with the pain, and are ready to let it go.

Kjærlighet til seg selv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen